Een passie voor werken met mensen

Het begeleiden van mensen is iets wat mij van jongs af aan zeer heeft aangetrokken. Als begeleider in de maatschappelijke zorg heb ik mij in het begin voornamelijk gericht op mensen met een (verstandelijke) beperking. Iets betekenen voor iemand anders en diegene ondersteunen waar nodig, ligt aan de basis van mijn enthousiasme voor het werken in de zorg. Tijdens mijn opleiding werd ik nieuwsgierig naar de oorsprong van gedrag bij zowel mensen met als zonder beperking. Deze nieuwsgierigheid was de grootste drijfveer voor mijn volgende stap: afstuderen als psycholoog.

Menselijk gedrag

Tijdens mijn studie Toegepaste Psychologie werd de nieuwsgierigheid beantwoordt met een breed scala aan inzichten omtrent menselijk gedrag. Verschillende doelgroepen en thema’s zoals stress, gezondheid, emotie en onderzoek passeerden meermaals de revue. Verder heb ik mijn kennis over (inter)culturele verschillen kunnen verbreden aan de Universiteit van Porto, Portugal. Na vier jaar een hele praktische vorm van psychologie gestudeerd te hebben, was ik klaar voor de volgende stap, namelijk een specialisatie in het gebied waar al mijn hele leven mijn passie ligt: de sport!

Een combinatie van sport en psychologie

De Master Psychology of Sports and Excercise aan de Duitse Sport Universiteit in Keulen was de ideale studie om mezelf te verdiepen in deze wereld. De combinatie van psychologie en sport stond centraal in deze master en liet mij tevens kennismaken met de relatie tussen het lichaam en het brein. Dankzij de grote hoeveelheid aan wetenschappelijke kennis en praktische vaardigheden heb ik mijzelf in snel tempo ontwikkeld tot sportpsycholoog. Het laatste onderdeel van deze studie betrof de masterthesis. Hiervoor heb ik de efficiëntie van een 360-graden video in Virtual Reality getest bij wielrenners ter voorbereiding op een wedstrijd. Deze nieuwe methode helpt wielrenners met hun parcoursverkenning, zelfvertrouwen en reflecterend vermogen.

Testimonials

Mijn interactie met Erik is ongelofelijk waardevol geweest. Met hem werken is een game-changing ervaring geweest en ik ben elk seizoen weer getuige van de positieve impact op mijn prestaties. Erik heeft het unieke vermogen om de lessen die we in het ene seizoen leren, toe te passen op het volgende seizoen. Hij begeleidt me naar mijn doelen door sportpsychologie te integreren in mijn seizoensvoorbereidingen, wedstrijden en reflecties na de wedstrijd. Zijn expertise en begeleiding zijn cruciaal geweest in mijn reis naar de Olympische Spelen van 2026“.  

                                                       – Akwasi Frimpong (Skeleton) –  

“De samenwerking en het contact met Erik verloopt heel prettig. Ik heb het gevoel dat ik alles met hem kan delen en soms over dingen kan praten waar ik niet zo makkelijk met anderen over praat. De gesprekken met Erik hebben mij enorm geholpen door het seizoen heen en ik heb daardoor veel vooruitgang geboekt op mentaal gebied”.

                                                                  – Demi Vollering (Wielrennen) –

“De aanpak van Erik zorgt voor meerwaarde omdat hij in staat is om op individueel niveau de speelsters te begrijpen en tot ze door te dringen. Mede door middel van deze kennis laat hij een groep van unieke karakters connecteren tot een high-performance team”.  

       – Thomas Jansen (Headcoach, Royal Belgian Football Association) –

“Erik is bij de KNSB betrokken als docent voor de mentale module in de trainer-coach opleidingen. Ook is hij de grondlegger van de workshop: veilige sportklimaat. Erik straalt kennis, ervaring en enthousiasme uit, en draagt dit over aan de cursisten. De feedback die we ontvangen van cursisten is steevast positief en met name de manier waarop hij praktische voorbeelden en interactieve werkvormen gebruikt, wordt als doeltreffend en fijn ervaren”. 

                                                   – Marieke Jonker (Opleidingen, KNSB) –