Een passie voor werken met mensen

Het begeleiden van mensen is iets wat mij van jongs af aan zeer heeft aangetrokken. Als begeleider in de maatschappelijke zorg heb ik mij in het begin voornamelijk gericht op mensen met een (verstandelijke) beperking. Iets betekenen voor iemand anders en diegene ondersteunen waar nodig, ligt aan de basis van mijn enthousiasme voor het werken in de zorg. Tijdens mijn opleiding werd ik nieuwsgierig naar de oorsprong van gedrag bij zowel mensen met als zonder beperking. Deze nieuwsgierigheid was de grootste drijfveer voor mijn volgende stap: afstuderen als psycholoog.

Menselijk gedrag

Tijdens mijn studie Toegepaste Psychologie werd de nieuwsgierigheid beantwoordt met een breed scala aan inzichten omtrent menselijk gedrag. Verschillende doelgroepen en thema’s zoals stress, gezondheid, emotie en onderzoek passeerden meermaals de revue. Verder heb ik mijn kennis over (inter)culturele verschillen kunnen verbreden aan de Universiteit van Porto, Portugal. Na vier jaar een hele praktische vorm van psychologie gestudeerd te hebben, was ik klaar voor de volgende stap, namelijk een specialisatie in het gebied waar al mijn hele leven mijn passie ligt: de sport!

Een combinatie van sport en psychologie

De Master Psychology of Sports and Excercise aan de Duitse Sport Universiteit in Keulen was de ideale studie om mezelf te verdiepen in deze wereld. De combinatie van psychologie en sport stond centraal in deze master en liet mij tevens kennismaken met de relatie tussen het lichaam en het brein. Dankzij de grote hoeveelheid aan wetenschappelijke kennis en praktische vaardigheden heb ik mijzelf in snel tempo ontwikkeld tot sportpsycholoog. Het laatste onderdeel van deze studie betrof de masterthesis. Hiervoor heb ik de efficiƫntie van een 360-graden video in Virtual Reality getest bij wielrenners ter voorbereiding op een wedstrijd. Deze nieuwe methode helpt wielrenners met hun parcoursverkenning, zelfvertrouwen en reflecterend vermogen.

“Everything negative – pressure, challenges – is all an opportunity for me to rise”. – Kobe Bryant